elΒασ. Σοφίας & Παπαδιαμαντοπούλου 2, Αθήνα 2107297771Δευτ. - Παρ: 9:00 - 21:00

Περιοδοντίτιδα

Ασθένειες Ούλων

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

H περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη των ούλων που προσβάλλει τα ούλα και καταστρέφει το οστό που στηρίζει τα δόντια. Η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει απώλεια των δοντιών ή, ακόμη χειρότερα, αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Περιοδοντίτιδα

Περιοδοντίτιδα: Τι είναι και τι μπορούμε να κάνουμε?

Η περιοδοντίτιδα ξεκινά με πλάκα – ένα κολλώδες φιλμ που αποτελείται κυρίως από βακτήρια. Η πλάκα «κολλάει» στα δόντια σας, όταν τα άμυλα και τα σάκχαρα στα τρόφιμα αλληλεπιδρούν με τα βακτήρια που συνήθως βρίσκονται στο στόμα σας. Το σωστό καθημερινό  βούρτσισμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια μπορούν να αφαιρέσουν την πλάκα από τα δόντια σας σε καθημερινή βάση.  Η πλάκα επανεμφανίζεται εκ νέου συνήθως μέσα σε 24 ώρες για αυτό είναι πολύ σημαντικό να πλένουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα, το πρωί μετά το πρωινό μας και το βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο.

Αν η  πλάκα παραμείνει στα δόντια σας περισσότερο από δύο ή τρεις ημέρες μπορεί να σκληρύνει και να διεισδύσει κάτω από τη γραμμή των ούλων σας σχηματίζοντας  πέτρα. Η πέτρα είναι αποτέλεσμα της περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα του σάλιου σας. Η πέτρα κάνει την  πλάκα πιο δύσκολο να αφαιρεθεί απλά και μόνο με το βούρτσισμα και έτσι δρα ως δεξαμενή για τα βακτηρίδια και τα μικρόβια.

Δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από την πέτρα με το βούρτσισμα και μεσοδόντια βουρτσάκια – χρειάζεστε οδοντιατρικό καθαρισμό για να την αφαιρέσετε αποτελεσματικά από τα δόντια και τα ούλα σας.

Περιοδοντίτιδα: Επιπλοκές και επιπτώσεις στο χαμόγελο μας

Για όσο μεγαλύτερο διάστημα η πλάκα και η πέτρα παραμένουν στα δόντια σας τόσο μεγαλύτερη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν. Αρχικά, μπορεί απλά να ερεθίσουν το μέρος των ούλων σας γύρω από τη βάση των δοντιών σας. Αυτό το στάδιο ονομάζεται ουλίτιδα και είναι η πιο ήπια μορφή της περιοδοντικής νόσου.

Εάν η φλεγμονή αυτή παραμείνει χωρίς την κατάλληλη θεραπεία προκαλεί τελικά «τσέπες», αποκολλήσεις μεταξύ ούλων και δόντιων  που γεμίζουν με πλάκα, πέτρα και βακτηρίδια. Με τον καιρό, αυτές οι «τσέπες» γίνονται όλο και πιο βαθιές και συσσωρεύουν όλο και περισσότερα βακτήρια κάτω από τα ούλα σας. Οι φλεγμονές που δημιουργούνται από τα βακτήρια αυτά κάτω από τα ούλα προσβάλλουν το κόκκαλο που στηρίζει τις ρίζες των δοντιών, αποδύναμώνοντας το. Εάν το κόκκαλο αυτό απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να χάσετε ένα ή και περισσότερα δόντια.

Περιοδοντίτιδα: Ομάδες Υψηλού Κινδύνου

Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ή και να επιταχύνουν την εξέλιξη της  περιοδοντίτιδας είναι:

 • Ουλίτιδα
 • Κληρονομικότητα
 • Κακή στοματική υγεία
 • Κάπνισμα
 • Διαβήτης
 • Προχωρημένη Ηλικία
 • Μειωμένη ανοσία, όπως αυτό που συμβαίνει με την λευχαιμία, το HIV / AIDS ή την υποβολή σε χημειοθεραπείες
 • Κακή διατροφή με έλλειψη σε βασικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
 • Μακροχρόνια χρήση ορισμένων φαρμάκων
 • Ορμονικές αλλαγές, όπως εκείνες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση
 • Κατάχρηση ουσιών
 • Κακή τοποθέτηση οδοντικών αποκαταστάσεων όπως μασέλες που δεν εφαρμόζουν καλά
 • Γενετικά προβλήματα σύγλισης της γνάθου, η άνω και η κάτω γνάθος σας δεν «κουμπώνουν» σωστά

Μορφές περιοδοντίτιδας

Υπάρχουν διάφορες μορφές περιοδοντίτιδας. Τα υγιή ούλα έχουν ένα απαλό ροζ. Αν τα ούλα σας είναι πρησμένα, σκούρα κόκκινα και αιμορραγούν εύκολα ή παρουσιάζουν άλλα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας, επισκεφθείτε άμεσα τον περιοδοντολόγο σας.  Όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί η περιοδοντίτιδα και αρχίσει η  θεραπεία  τόσο αυξάνονται οι πιθανότητές για την αναστροφή των βλαβών στα δόντια και στα ούλα και την αποτελεσματική έκβαση της θεραπείας σε βάθος χρόνου.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

Η χρόνια περιοδοντίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή, εμφανίζεται κυρίως στους ενήλικες, αν και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις γενετικής προδιάθεσης  να πλήξει και παιδιά. Η χρόνια περιοδοντίτιδα εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, τα συμπτώματα της συνήθως περνούν απαρατήρητα για μεγάλο χρονικό διάστημα από τον πάσχοντα εξαιτίας της ύπουλης εξέλιξης της νόσου. Οι ασθενείς απευθύνονται συνήθως στο περιοδοντολόγο όταν η νόσος έχει φτάσει ήδη σε προχωρημένο στάδιο (αιμορραγία, κινητικότητα και απώλεια δοντιών) με αποτέλεσμα κάποιες από τις βλάβες να είναι μη αναστρέψιμες.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

Η επιθετική περιοδοντίτιδα, η πιο σπάνια μορφή, ξεκινά συνήθως στην παιδική ηλικία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή και επηρεάζει μόνο ένα μικρό αριθμό ατόμων. Η εξέλιξη της επιθετικής περιοδοντίτιδας είναι ραγδαία και οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είναι συνήθως ολικές και μη αναστρέψιμες. Η επιθετική περιοδοντίτιδα χρήζει επείγουσας ιατρικής παρέμβασης και θεραπείας από τις πρώτες μέρες εμφάνισης της.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να σώσει τα δόντια σας και το χαμόγελο σας.

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τα τελευταία χρόνια επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την περιοδοντίτιδα μπορεί να εισέλθουν στο αίμα μέσω του ιστού των ούλων και να επηρεάσουν τους πνεύμονες, την καρδιά και άλλα όργανα του σώματός. Για παράδειγμα, τα βακτήρια μπορούν να ταξιδεύουν μεσω των αρτηριών στην καρδιά και ενοχοποιούνται για την πρόκληση καρδιακών παθήσεων όπως η στεφανιαία νόσος, η στένωση αρτηριών και τα εμφράγματα.

Στις επιπλοκές στην υγεία που συνδέονται με τη περιοδοντίτιδα περιλαμβάνονται:

 • Απώλεια δοντιών
 • Στεφανιαία νόσος
 • Πρόωρα και ελλιποβαρή μωρά
 • Προβλήματα σταθεροποιήσης των τιμών του διαβήτη
 • Αναπνευστικά προβλήματα
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Άσθμα

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να εξελίσσεται χωρίς πόνο και χωρίς ή με ελάχιστα ορατά συμπτώματα, ακόμη και στα τελευταία στάδια. Εάν η περιοδοντίτιδα δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα τα δόντια χάνονται.

Μπορείτε να σώσετε τα δόντια σας ακόμα και αν αυτά κινούνται, με σωστή πρόληψη και θεραπεία των ούλων.

Ενδείξεις Περιοδοντίτιδας: Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν περιοδοντολόγο?

 1. Τα δόντια σας ματώνουν όταν τα βουρτσίζετε
 2. Βλέπετε ίχνη αίματος πάνω στην οδοντόβουρτσα ή όταν ξεβγάζετε το στόμα σας
 3. Τα ούλα σας αιμορραγούν όταν τρώτε
 4. Η ανάσα σας έχει δυσάρεστη οσμή
 5. Τα δόντια σας έχουν μετακινηθεί από την αρχική τους θέση και τα κενά ανάμεσα τους γίνονται μεγαλύτερα
 6. Τα δόντια σας κινούνται
 7. Τα ούλα σας είναι πρησμένα και κόκκινα
 8. Πάσχετε από ουλίτιδα
 9. Έχετε κληρονομική προδιάθεση (οι γονείς σας έχουν χάσει πρόωρα τα δόντια τους)
 10. Είστε έγκυος
 11. Καπνίζετε
 12. Υποβάλλεστε σε ορμονολογική θεραπεία
 13. Βρίσκεται στην εμμηνόπαυση
 14. Έχετε οστεοπόρωση
 15. Πάσχετε από διαβήτη
 16. Πάσχετε από χρόνια καρδιαγγειακά και πνευμονολογικά νοσήματα
 17. Έχετε χάσει δόντια
 18. Τα ούλα σας έχουν υποχωρήσει
 19. Τα δόντια σας είναι μικρά και καλύπτονται από τα ούλα σας
 20. Δεν είστε ικανοποιημένος από το χαμόγελο σας
 21. Τρίβετε ή χτυπάτε τα δόντια σας όταν κοιμάστε

Αρχική διάγνωση: Η πρώτη επίσκεψη

Η διάγνωση της περιοδοντίδας βασίζεται στην περιγραφή των συμπτωμάτων και την κλινική εξετάση. Ο περιοδοντολόγος θα ελέγξει προσεκτικά την συσσώρευση πλάκας και πέτρας στα δόντια σας και θα εξετάσει σχολαστικά την κατάσταση των ούλων σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η λήψη πανοραμικής ακτινογραφίας ή οπισθοφατνιακών ακτινογραφιών προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια το μέγεθος της βλάβης κάτω από τα ούλα.

Η περιοδοντίτιδα ανάλογα με την απώλεια πρόσφυσης των ούλων από τα δόντια μας διακρίνεται σε αρχόμενη, μέση ή προχωρημένη και ανάλογα με την εξάπλωση της σε εντοπισμένη ή γενικευμένη.  Ο αριθμός των επισκέψεων για την ολοκλήρωση της θεραπείας εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης και τον βαθμό εξάπλωσης της νόσου.

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να εξελίσσεται χωρίς πόνο και χωρίς ή με ελάχιστα ορατά συμπτώματα,ακόμη και στα τελευταία στάδια.

Εάν η περιοδοντίτιδα δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα τα δόντια χάνονται.

Μπορείτε να σώσετε τα δόντια σας ακόμα και αν αυτά κινούνται, με σωστή πρόληψη και θεραπεία των ούλων

Γνωρίστε το γιατρό

Δρ. Αναστάσιος Μάμαλης Περιοδοντολόγος – Χειρουργός Οδοντίατρος BSS DDS MBA MSC PH

Τεχνολογικός Εξοπλισμός

Τεχνολογικός Εξοπλισμός

Στο  “Athens Perio Μάμαλης Αναστάστιος” διαθέτουμε τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό.

Κλείστε ένα ραντεβού!

Θα σας καλέσουμε εντός 24 ωρών για να κλείσουμε το ραντεβού σας ή καλέστε στο 210 7297771