elΒασ. Σοφίας & Παπαδιαμαντοπούλου 2, Αθήνα 2107297771Δευτ. - Παρ: 9:00 - 21:00

Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Παρακάτω θα βρείτε τις απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις σχετικά με την περιοδοντική νόσο και τους παράγοντες που την επηβαρύνουν.

Ένοχα Συμπτώματα: Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν περιοδοντολόγο;

 1.  Τα δόντια σας ματώνουν όταν τα βουρτσίζετε
 2. Βλέπετε ίχνη αίματος πάνω στην οδοντόβουρτσα  ή όταν ξεβγάζετε το στόμα σας,
 3. Τα ούλα σας αιμορραγούν όταν τρώτε
 4. Η ανάσα σας έχει δυσάρεστη οσμή
 5. Τα δόντια σας έχουν μετακινηθεί από την αρχική τους θέση και τα κενά ανάμεσα τους γίνονται μεγαλύτερα
 6. Τα δόντια σας κινούνται
 7. Τα ούλα σας είναι πρησμένα και κόκκινα
 8. Πάσχετε από ουλίτιδα
 9. Έχετε κληρονομική προδιάθεση  όταν οι γονείς σας έχουν χάσει τα δόντια τους σε μικρή ηλικία
 10. Είστε έγκυος
 11. Καπνίζετε
 12. Υποβάλλεστε σε  ορμονολογική θεραπεία
 13. Βρίσκεται στην εμμηνόπαυση
 14. Έχετε  οστεοπόρωση
 15. Πάσχετε από διαβήτη
 16. Πάσχετε από χρόνια καρδιαγγειακά και πνευμονολογικά νοσήματα
 17. Έχετε χάσει δόντια
 18. Τα ούλα σας έχουν υποχωρήσει
 19. Τα δόντια σας είναι μικρά και καλύπτονται από τα ούλα σας
 20. Δεν είστε ικανοποιημένος από το χαμόγελο σας
 21. Τρίβετε ή χτυπάτε τα δόντια σας όταν κοιμάστε

Μήπως πάσχετε από φλεγμονή στα ούλα και δεν το γνωρίζετε;

Ο σχηματισμός μικροβιακής πλάκας ανάμεσα στα δόντια είναι η κύρια αιτία εμφάνισης φλεγμονής στα ούλα (περιοδοντίτιδας). Οι φλεγμονές στα ούλα οφείλονται κυρίως στα βακτήρια που ζουν και αναπτύσσονται στην πλάκα που περιβάλλει τα δόντια. Αυτά τα βακτήρια εντοπίζονται στο 80% των ασθενών έως 45 ετών και αποτελούν την πρωταρχική αιτία πρόωρης απώλειας των δοντιών.

Όταν τα ούλα δεν είναι υγιή αιμορραγούν, πρήζονται, αλλάζουν χρώμα και υποχωρούν με αποτέλεσμα να μην στηρίζουν αποτελεσματικά τα δόντια μας. Τα δόντια χάνοντας την στήριξή των ούλων, αδυνατίζουν, μετακινούνται και πέφτουν. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο την ικανότητα σας να μασάτε, την ομιλία και την αναπνοή σας αλλά καταστρέφει και το χαμόγελο σας.

Μπορείτε να σώσετε τα δόντια σας με σωστή πρόληψη και θεραπεία των ούλων.

Κάπνισμα: Πως επηρεάζει την υγεία των δοντιών μας;

Ο αριθμός των καπνιζόντων που χάνουν τα δόντια τους μετά την ηλικία των 65 είναι διπλάσιος σε σύγκριση με αυτούς που δεν καπνίζουν.

Οι καπνιστές είναι πιο εύκολο να προσβληθούν από φλεγμονή στα ούλα καθώς το κάπνισμα περιορίζει την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα και καθυστερεί την φυσική επούλωση των καθημερινών μικροτριβών στο στόμα με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται βακτήρια στα ούλα. Τα βακτήρια αυτά σταδιακά αποδυναμώνουν το οστό κάτω από τα δόντια με αποτέλεσμα τα ούλα να αλλοιώνονται και τα δόντια να κινούνται και να πέφτουν.

Εγκυμοσύνη: Γνωρίζατε ότι η υγεία των δοντιών σας μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού σας;

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι έγκυες που πάσχουν από φλεγμονή στα ούλα είναι 7 φορές πιο πιθανό να φέρουν στο κόσμο πρόωρα και ολιγοβαρή μωρά.

Τα βακτήρια που αναπτύσσονται σε μη υγιή ούλα αποτελούν κίνδυνο τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο καθώς μεταφέρονται σε αυτό. Επιπλέον οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλοιώνουν την εικόνα των ούλων και απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και παρακολούθηση.

Αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος ή είστε ήδη έγκυος επισκεφτείτε μας άμεσα για μια δωρεάν εκτίμηση.

Κληρονομικότητα: Μήπως οι γονείς σας έχασαν τα δόντια τους σχετικά νωρίς;

30% των ενηλίκων έχουν κληρονομικότητα σε περιοδοντολογικές ασθένειες. Οι ασθενείς με κληρονομική προδιάθεση είναι 6 φορές πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα στα δόντια και τα ούλα τους ως ενήλικες. 
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να σώσει τα δόντια σας!

Οστεοπόρωση: Πάσχετε από οστεοπόρωση? Γνωρίζατε ότι η οστεοπόρωση επηρεάζει την κατάσταση των ούλων και των δοντιών σας;

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η οστεοπόρωση σχετίζεται άμεσα με τις περιοδοντολογικές ασθένειες. Η οστεοπόρωση σταδιακά επιδρά στην αποδυνάμωση των οστών  του σώματος.  Κατά τον ίδιο τρόπο επηρεάζει αρνητικά τόσο την πυκνότητα όσο και την ποσότητα από  τα οστά που στηρίζουν τα δόντια μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωση απώλεια δοντιών.

Επίσης ορισμένα από τα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς με οστεοπόρωση πολλές φορές προκαλούν νέκρωση των ιστών και του οστού που υποστηρίζουν τα δόντια.

Εάν πάσχετε από οστεοπόρωση είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται την υγεία των ούλων και των δοντιών σας σε άριστη κατάσταση. Ο τακτικός έλεγχος και η σωστή στοματική φροντίδα μπορεί να σώσει τα δόντια σας.

Διαβήτης: O ύπουλος ένοχος για τα δόντια και τα ούλα μας

Οι ασθενείς που έχουν διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα με τα δόντια και τα ούλα τους. Αυτό συμβαίνει γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών αυτών δεν μπορεί πάντα να καταπολεμήσει ολοκληρωτικά τα στοματικά βακτήρια που εισχωρούν στα ούλα. 
Ο τακτικός έλεγχος και η θεραπεία όχι μόνο μπορούν να σας χαρίσουν υγιή χαμόγελα αλλά και να σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε το ζάχαρο σας πιο αποτελεσματικά.

Λήψη φαρμάκων: Γνωρίζατε ότι τα φάρμακα σας μπορεί να θέτουν την υγεία των δοντιών σας σε κίνδυνο;

Πάνω από 400 είδη φαρμάκων ευρείας κυκλοφορίας προκαλούν ξηροστομία και αλλοιώνουν τα ούλα. Η χρόνια λήψη τους επηρεάζει την κατάσταση του στόματος προκαλώντας πρήξιμο στα ούλα,  αιμορραγία στο βούρτσισμα, πόνους στα δόντια και κακή αναπνοή.

Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεται πάντα τον περιοδοντολόγο σας για τα φάρμακα που λαμβάνεται. Η έγκαιρη πρόληψη σώζει τα δόντια και την αυτοπεποίθηση σας.

Although pulmonary medicine only began to evolve as a medical specialty in the 1950s, William Welch and William Osler founded the ‘parent’ organization of the American Thoracic Society

One of the first major discoveries relevant to the field of pulmonology was the discovery of pulmonary circulation. Originally, it was thought that blood reaching the right side of the heart passed through small ‘pores’ in the septum into the left side to be oxygenated, as theorized by Galen; however, the discovery of pulmonary circulation disproves this theory, which had previously been accepted since the 2nd century. Thirteenth century anatomist and physiologist Ibn Al-Nafis accurately theorized that there was no ‘direct’ passage between the two sides.

Γνωρίστε το γιατρό

Δρ. Αναστάσιος Μάμαλης Περιοδοντολόγος – Χειρουργός Οδοντίατρος BSS DDS MBA MSC Phd

Τεχνολογικός Εξοπλισμός

Τεχνολογικός Εξοπλισμός

Στο  “Athens Perio Μάμαλης Αναστάστιος” διαθέτουμε τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό.

Κλείστε ένα ραντεβού!

WΘα σας καλέσουμε εντός 24 ωρών για να κλείσουμε το ραντεβού σας ή καλέστε στο 210 7297771